Is Transnistrië (ook wel Transdnjestrië of Pridnjestrovie*), het ‘land dat niet bestaat’ tussen Moldavië en Oekraïne, in transitie? Je zou zeggen van wel als je in de hoofdstad Tiraspol rondloopt en je oor goed te luisteren legt.
(*In het Russisch: Приднестровская Молдавская Республика)
Wij verzorgen uw reis naar Transnistrië geheel op maat. Dankzij onze uitstekende contacten ter plaatse kunnen wij u iedere reis op maat aanbieden. Uw bezoek aan Transnistrië zal veelal vertrekken vanuit Moldavië of Roemenië, maar Oekraïne is uiteraard ook een mogelijkheid.
Nieuwsgierig? Neem contact met op ons via het contactformulier, via het e-mailadres contact@moldaviëreizenopmaat.nl of bel ons: +31 (0)6 2184 3943.
De geopolitieke situatie in en rond Moldavië is complex en gevoelig. Tot van 1940 tot 1991 maakte het land deel uit van de Sovjet-Unie (USSR) en heette toen Moldavische Socialistische Sovjet Republiek (MSSR). De losmaking van Moldavië van de USSR ging niet zonder zonder slag of stoot, want de van oorsprong sterk op Moskou gerichte regio Transnistrië (in het Russisch Pridnestrovje) rond de rivier de Dnjestr was altijd al meer op de Russische cultuur gericht en voelde niets voor de ‘westerse wending’ van het regime in Chisinau. Nu ook Oekraïne openlijk naar het westen ‘lonkt’ is deze situatie alleen nog maar gevoeliger geworden.
Na een bloedige strijd in 1991-1992 maakte de regio zich los van Moldavië en gaat sindsdien door het leven als het afvallige en door geen land erkende Pridnestrovje, in het Russisch Pridnestrovskaja Moldavskaja Respoeblika (Приднестровская Молдавская Республика) ofwel afgekort PMR.
‘Reliek van het communisme’ wordt Transnistrië wel genoemd en inderdaad zijn de standbeelden van Stalin en Lenin goed in het straatbeeld vertegenwoordigd. Maar het door de staat beheerde conglomeraat Sheriff (alle kranten, supermarkten en benzinestations in het land zijn in bezit van Sheriff) maakt eerder een kapitalistische indruk: er vindt in Transnistrië geen enkele zakelijke transactie plaats zonder bemoeienis van Sheriff.
Stadsstrand Tiraspol
De hoofdstad Tiraspol maakt mede gezien het beperkte autoverkeer een zeer rustige, om niet te zeggen ietwat saaie indruk, maar in gesprekken met bewoners klinken andere geluiden door: ‘het is hier snel aan het veranderen’; ‘het aantal toeristen is de laatste jaren geëxplodeerd’ en ‘het kan niet lang meer blijven zoals het was’. Intrigerende uitspraken die een (meerdaags) bezoek aan Transnistrië de moeite waard maken.
‘Frozen conflict’
Over het democratisch gehalte en de handhaving van de mensenrechten in de landstrook is veel minder bekend. Er zijn redenen om te twijfelen aan de kwaliteit ervan in Transnistrië, dat voorlopig nog wel als ‘bevroren conflict’ zal blijven bestaan. Want wie aan welke zijde van het politieke spectrum dan ook aan een touwtje trekt, brengt de belanghebbende poppen aan het dansen, met de bijbehorende risico’s. Voorlopig waagt zich niemand daar aan…
Geldzaken Transnistrië
Transnistrische Roebel
Transnistrië heeft een eigen munteenheid: de Transnistrische Roebel. Deze wordt nergens buiten Transnistrië geaccepteerd. € 1 is ongeveer 18 Transnistrische Roebel. Snel omrekenen: van het bedrag in Roebels de komma één plaats naar links en dan delen door 2 geeft het bedrag in iets meer euro’s; je rekent hiermee dus iets naar je toe. Kijk hier naar de wisselkoers van de Transnistrische Roebel, zoals gepubliceerd door de Transnistrische Centrale Bank.
Transnistrische Roebels opnemen
Geldautomaten in Transnistrië geven geen ons geen Transnistrische Roebels, maar soms lukt het ineens toch met een credit card. Het gedrag van de geldautomaten (‘Bankomat’) blijft vooralsnog onvoorspelbaar.
Regeringszetel Transnistrië, Tiraspol met daarvoor een standbeeld van Lenin
Het is aan te raden om bij een verblijf van meer dan 10 uur euro’s beschikbaar te hebben. Deze kunnen worden gewisseld in het wisselkantoor in het treinstation van Tiraspol (u komt daar met de bus of de trein vanuit Chisinau of Odessa aan). Wisselkantoren en banken vindt u op meerdere plaatsen in het centrum van Tiraspol en ook elders in Transnistrië. Transacties verlopen in het algemeen soepel. De ervaring leert dat banken in Transnistrië – zij het met enige papierwinkel – kunnen werken met creditcards. Hotels en restaurants accepteren veelal geen Euro’s, maar alleen Transnistrische Roebels.
Let op: er duiken bij pogingen om in Tiraspol geld op te nemen uit geldautomaten nog wel eens personen op die u willen ‘helpen’ bij het wisselen. GA HIER NIET OP IN; er kan sprake zijn van provocatie, ook al hebben we die niet daadwerkelijk kunnen aantonen.
Grenszaken Moldavië – Transnistrië – Oekraïne
Door de geopolitieke situatie rond Moldavië, Transnistrië en Oekraïne doen zich voor buitenlandse reizigers soms merkwaardige en vaak ook onbegrijpelijke situaties aan de grenzen voor. Omdat Transnistrië niet wordt erkend, heeft Moldavië ook geen grenscontrole richting Transnistrië – al is de Moldavische politie vaak wel zichtbaar aanwezig. Transnistrië heeft een gedegen maar correcte grensafhandeling, waarbij (gratis) een los verblijfsdocument wordt afgegeven dat u zorgvuldig moet bewaren. Dit document wordt bij vertrek weer ingenomen. U krijgt geen stempel in uw paspoort.
Als u langer dan 10 uur in Transnistrië verblijft moet u een adres en de duur van uw verblijf opgeven. Het adres kan uiteraard ook een hotel zijn.
Tiraspol, treinstation
Komt u vanuit Oekraïne Transnistrië binnen, zorgt u dan voor een duidelijk Oekraïens uitreisstempel in uw paspoort. Dit krijgt u in de trein van Odessa naar Tiraspol of aan de grens als u per auto reist. Het Oekraïense uitreisstempel is van belang bij het verlaten van Moldavië omdat volgens de Moldavische autoriteiten zonder dit stempel sprake kan zijn van illegale grensoverschrijding. Soms vraagt men bij het verlaten van Moldavië naar een Moldavisch inreisdocument via Oekraïne, maar meestal heeft u dat niet gekregen. Als u voet bij stuk houdt kunt u Moldavië zonder problemen verlaten. Maakt u zich vooral niet boos over deze onduidelijkheden.
Aan de Transnistrische kant van de grens met Oekraïne betaalt u ook belasting (ca € 10) voor de ‘invoer’ van uw auto; de precieze hoogte van deze belasting wordt berekend aan de hand van een ietwat omslachtige methode op basis van de geschatte dagwaarde van uw voertuig.
Nieuwsgierig? Neem contact met op ons via het contactformulier, via het e-mailadres contact@moldaviëreizenopmaat.nl of bel ons: +31 (0)6 2184 3943.